.

Det nya premium 2023 är miljövänliga sängar.

Säng som säng. Eller?

Sängens materialval och produktionsteknik gör stor skillnad på hur du kommer att uppleva tiden i din säng. Och kanske ännu viktigare tiden som du sedan spenderar utanför sängen, i vaket tillstånd. 

Vi vet nog alla vad en dålig natts sömn gör med ens dagsform.

Material och produktionsteknik påverkar även hur hållbar sängen är när det kommer till produktens livslängd samt hur tillverkaren av sängen arbetar med hållbarhet och miljö när det kommer energiförbrukning, arbetsmiljö, transporter och miljögifter.

Betalar du lite så får du tyvärr lite. 

För att få bättre koll på vad man egentligen köper, är det nästan alltid enklast att kolla på prislappen. Sängbranschen har som många andra branscher idag lockande kampanjer som hela tiden avlöser varandra, ofta med väldigt höga rabattsatser. 

Att tänka på är dock att det är det pris du faktiskt betalar som bestämmer kvalitén på produkten. Och tyvärr inte det högre ordinarie priset eller det rekommenderade utpriset.

Även billigt har sitt pris.

En billigt byggd säng använder enklare material som helt enkelt inte är optimala att sova på. Det är inte så att det inte går att sova på den sängen. Det kan dock skapa otaliga direkta och indirekta effekter som kan vara värt att tänka på. Samt så spenderar du oftast längre tid i sängen än du hade behövt under mer optimala sovförhållanden. Du är mest troligt inte heller så utvilad som du skulle kunna vara. 

I dessa lägre prisklasser ges heller inte möjlighet för producenten att väga in miljöaspekten. Det gäller allt från sovmiljön för den som sover i den, arbetsmiljö för den som gjort den och påverkan på vår planet.

En premiumsäng använder generellt mer optimala material att sova på som även håller komforten i sängen längre. Det kan därför ses som en bättre investering i det långa loppet. I dessa prisklasser ges möjlighet för producent att tänka på miljövänligare material samt mer hållbara val generellt. Att köpa en säng i dessa prisklasser garanterar dock inte att producenten gjort detta, och det är ofta egen efterforskning som krävs för att säkerställa detta.

 

Quick guide

Billigt byggd säng 

  • Billiga material (olika syntetiska material)
  • Bristfällig tryckavlastning för kropp
  • Upplevs ofta varma
  • Kort livslängd på komforten
  • Oftast obefintligt miljötänk

Premiumsäng 

  • Exklusiva material (ofta naturmaterial)
  • God tryckavlastning för kropp
  • Bättre temperaturreglering 
  • Längre livslängd på komforten
  • Möjlighet till bättre miljöval

  

Vad tillför Videung på marknaden?

När du klickar hem en Videung så handlar du direkt från fabrik. Inga onödiga mellanhänder, inga onödiga påslag. Det gör att vi kan använda de absolut bästa materialen som finns på världsmarknaden, och samtidigt erbjuda en säng som är betydligt lägre i pris än om samma produkt hade sålts via handlare (näthandel eller fysisk butik)

I kärnan av Videung använder vi 100% naturlatex, hämtad från en hållbar resurs. Naturlig latex kommer från hevea brasiliensis träd som tappas medan de fortsätter att växa, leva och rengöra luften. Hållbara latexgårdar använder en cyklisk metod för att säkerställa att nya träd alltid planteras för att ersätta dem i slutet av sin livslängd. 

Naturlatex är känt världen över för sina exemplariska egenskaper. Det avlastar och ger stöd på ett optimalt sätt. Det är antibakteriellt, svalt att sova på, fritt från tvivelaktiga kemikalier och håller komforten i många år. En normal livslängd för en madrass av naturlatex är 15-40 år, betydligt längre än 5-10 års genomsnitt för andra sängar. Detta innebär att mindre antal madrasser och material konsumeras och kastas.

Det är ett väldigt exklusivt material och används därför i Sverige endast i de lager som är absolut närmast kroppen. Så som bäddmadrass och överstoppning.

Videung har valt en annan väg och vi använder detta exklusiva material rakt igenom sängens uppbyggnad. Det skapar en otroligt skön sovupplevelse för användaren och ger oss även möjligheten att välja bort både lim och metallfjädrar i vår produktion. Vi har också valt att bygga våra sängar i moduler. Det innebär att specifika delar enkelt kan bytas ut vid behov, så att inget behöver kastas i onödan. 

Vi kallar det för cirkulärt sovande. Det är ett långsiktigt bättre val för både planeten och plånboken.